Pravi čovjek na pravom mjestu u krivo vrijeme

Ovaj tekst odlučio sam posvetiti posebnom igraču, Hillalu Soudaniju, alžirskom reprezentativcu i od danas bivšem igraču Dinama. Znam da će me zbog teme mnogi kritizirati, a posebno moji kolege s kojima već godinama dijelim rov u borbi za demokratski, transparentni, gospodski, naš Dinamo. Motivacija za tekst bio je jubilarni post na jednom forumu koji sam želio posvetiti nekoj iznimnoj osobi. Izbor mi je donekle olakšala izvjesnost kako će nas, nakon pet godina staža u dinamovom dresu, ovih dana spomenuti napustiti.

>> Službeno: El Arabi Hillal Soudani nakon pet godina napustio Dinamo 

Mnogi ga hvale i obožavaju, još više je onih koji ga mrze i ne vole. Ta emocija protivnika na terenu ukazuje da je doista riječ o veličini nesvakidašnjoj za HNL. I oni koji ga mrze, rečeno sportskim rječnikom, iznimno ga cijene, poštuju i drhte pred njim. Kažu da je prgav, kažu da je grub, kažu da je glumac, kažu da ne respektira fair play i protivnike. Drugi kažu da je izvrstan nogometaš, dribler, strijelac, a mnogi, koji ga osobno poznaju, kažu da je izvrstan čovjek. Dapače, rijetki su oni koji ga poznaju, a da za njega imaju ružnu riječ.

Dugo će ga pamtiti golmani na hrvatskim stadionima; svojim škaricama, driblinzima, volejima, lobovima, nepredviđenim potezima sijao je strah brojnim protivnicima. Riječani će ga posebno pamtiti jer im je 14 puta uvaljao bubamaru u mrežu, ponekad i na vrlo bezobrazan način poput škarica na Rujevici, ali slamao je on srca i Splićanima ludim golovima u sudačkoj nadoknadi. Zabijao je on svima kojima je stigao, pa ćemo ga pamtiti i kao čovjeka koji je dvaput za redom Dinamu donio Ligu prvaka. Sam je praktički pobijedio albanski Skenderbeu 2015., a godinu poslije svojim golom u produžetku utakmice u Salzburgu rastužio i bogate Austrijance.

Nabrojane trenutke će rijetko koji dinamov navijač zaboraviti, ali ono što mene uvijek posebno veseli je njegov pristup. Profesionalac do kosti, igrač koji ne štedi ni sebe, ni protivnika, igra za sebe, ali i za momčad. Dinamo je često imao dobre, kvalitetne, fine igrače, ali često i mlačne, s nedostatkom energičnosti, hrabrosti i ustrajnosti. Ovaj nije takav. Jednostavno se ne mogu sjetiti više od pet utakmica za koje bih rekao da nije dao sve od sebe.

Osobno ga smatram najboljim strancem koji je ikad igrao u Dinamu i držim kako je dotaknuo status legende Dinama, što ću probati potkrijepiti s nekoliko brojki. Za njega se može reći i da je jedan od najisplativijih igrača u povijesti kluba. Vjerujem da primat najboljeg igrača HNL-a već niz godina, također nitko ne dovodi u pitanje.

foto: GNK Dinamo
Statistika i ostvarenja u Dinamu (2013.-2018.):

132 nastupa u prvenstvu, 69 pogodaka
18 nastupa u kupu, 4 pogotka
46 nastupa u eurokupovima, 13 pogodaka
1 nastup u superkupu
Ukupno: 197 nastupa – 86 pogodaka

S Dinamom je osvojio 4 prvenstva, 3 kupa i 1 superkup.
Najbolji strijelac HNL-a u sezoni 2017./2018. sa 17 pogodaka.
14. na vječnoj ljestvici strijelaca HNL-a sa 69 pogodaka.
Za Dinamo je postigao 4 hattricka.

Sljedeće pozicije zauzima na vječnoj listi igrača Dinama i Građanskog:
48. po broju nastupa – 197 (u društvu Gašpara, Marića i Šimića)
12. po ukupnom broju pogodaka – 86 (dijeli s Dragutinom Babićem)
13. po broju ligaških pogodaka – 69
7. po broju euro nastupa – 46
3. po broju euro pogodaka – 13 (dijeli mjesto sa Sammirom)

Volio bih da je igrao u neko sretnije vrijeme za Dinamo jer bi njegov značaj i priznanje bili neizmjerno veći, žao mi je što nije osjetio i doživio pravu energiju Maksimira i huk sjevera. Nadam se kako će ovaj rat kompromitirane uprave s navijačima jednom završiti i da će mnogi, koji sad govore isključivo kritički o njemu, postati svjesni koliko smo dobrog igrača, a prema mojemu mišljenju i čovjeka, imali u plavom dresu.

Onima koji će ga optužiti za kojekakve nepodopštine koje sam već i naveo, reći ću samo jednu stvar: da je moja malenkost ikad imala priliku igrati i pet minuta za Dinamo, vidjeli biste da je Soudani mala beba za ono što bih bio spreman napraviti za plavu majicu s Dinamovim grbom. I zato ga cijenim i poštujem. Isto tako, vjerujem da bi većina suparničkih navijača bila sretna da su ga mogli gledati u bojama svojega kluba.

Igor Kalabek

Leave a Comment

Scroll to Top