Kako je propao Grasshopper

Švicarska je zemlja preciznih satova, tako kažu. Kao izimno precizni, Švicarci su izračunali da je Grasshopper iz Zuricha 99,99% ispao iz lige. Posljednji su, za devetim mjestom zaostaju 12 bodova, a do kraja su tek četiri kola. Da stvar bude gora, pretposljednji Xamax je ušao u formu, pobijedio i nove/stare prvake Young Boyse dok s druge strane Grashopper nije nikog pobijedio još od studenog prošle godine.

>> Crni dani švicarskog velikana

Posljednji put je Grasshopper iz prve lige ispao u sezoni 1947/1948 i iz iste izbivao dvije sezone, da bi se u povratničkoj 51/52 okitio naslovom prvaka države.

Kako i zašto je pao Grasshopper? U siječnju ove godine u švicarskim medijima izlazi podatak da je GC dužan od 6 do 8 milijuna eura, ovisno o medijima koje čitate. Koji dan prije toga je Souleyman Doumbia za 3 milijuna eura otišao u Rennes. Nakon vijesti o dugovima kao da je krenula lančana reakcija loših vijesti. Veliki dioničar Heinz Spross svoje dionice prodaje predsjedniku Stephanu Anlikeru i Peteru Stuberu. Razočaran stanjem i glavni sponzor Reinhard Fromm najavljuje da više neće produžiti sponzorski ugovor. Krajem veljače izbija i skandal s petoricom trenera iz omladinske škole koji su optuženi za protektiranje nekih juniora. Treneri su se branili da su samo dodatno radili s mladićima, ali su ipak morali otići.

Početkom ožujka odlazi trener Thorsten Fink i sportski direktor Walther. Finka mjenja malo poznati Hrvat Tomislav Stipić. Sredinom mjeseca navijači prekidaju utakmicu Sion-Grasshopper. Krajem mjeseca Stephan Anliker odlazi s pozicije predsjednika, a na kraju sezone bi trebao i izvršni direktor Manuel Huber. Dva dana kasnije ga mjenja poduzetnik Stephan Rietiker. Rietiker nakon desetak dana smjenjuje Stipića koji u 5 utakmica nije uspio zabilježiti pobjedu, a kao trener dolazi Uli Forte. Njega pak navijači dočekuju „dobrodošlicom“ jer je prije nekoliko godina iznenada otišao iz Grasshoppera u Young Boyse.

Igrački gledano, za Grasshopper je ove sezone nastupilo čak 39 igrača, njima dvanaestorici ističu ugovori ili posudbe. Kad se uzme u obzir da je od 2004. do 2014. klub vodilo 7 različitih predsjednika, odnosno osmorica zadnjih 15 godina, da su se mjenjali treneri i sportski direktori, ne treba čuditi da se i ovakav rasplet dogodio, pad najtrofejnijeg švicarskog kluba u 2. ligu nakon gotovo 70 godina.

Rezultati by SofaScore

Leave a Comment

Scroll to Top