Slava Ukrajini (VIDEO)

Tsyhankov (21) je „riješio“ Srbiju, Mykolenko (20) je diplomski „odradio“ na Cristianu Ronaldu, Lunin (20) je najbolji vratar U-20 prvenstva svijeta i ujedno čuvar mreže Real Madrida, Konoplia (19) je četiri puta asistirao, a Buletsa zabio tri gola i dva puta asistirao. Zinchenko je sve aktivniji u Manchester Cityju. Oni su mlada generacija Ukrajinaca koja dolazi i koja bi mogla ponoviti uspjeh generacije Andrija Ševčenka (četvrtfinale Svjetskog prvenstva 2006.)

Nakon Majdana 2014. i posljedičnih oružanih sukoba, okupacije dijela teritorija, ukrajinski nogomet se našao u velikim problemima. Klubovi su počeli padati jedan za drugim. Metalist koji je igrao europsko proljeće je propao, finalist Europa lige Dnipro je danas u četvrtoj ligi, a sudionik europskog proljeća Chernomorec je ove sezone ispao iz najvišeg ranga natjecanja. Stranci, logično, bježe iz Ukrajine i teško je dovesti nove. Šahtar svoje utakmice ne igra u Donjecku. Kad se sve to uzme u obzir ukrajinskom nogometu su prijetila doista teška vremena.

U cijelom tom vrtlogu rata i propadanja klubova rasla je jedna mlada generacija Ukrajinaca. Umjesto stranaca priliku su dobivali domaći igrači. Posebno se to osjeti kod kijevskog Dynama koji u svom rosteru ima čitav niz sjajnih mladih igrača. Ne zaostaje puno ni Šahtar po broju i talentu mladih, ali kako oni ipak još uspijevaju raditi po starom modelu dovođenja Brazilaca, mladi igrači teže dobivaju priliku.

Jučerašnji uspjeh i osvajanje titule svjetskog prvaka do 20 godina u susjednoj Poljskoj dobio je ogroman medijski prostor u Ukrajini. Kad se tome pridoda da su i seniori uzeli bod u Portugalu i razbili Srbiju u neosvojivom Lvivu, euforija je u Ukrajini na nivou.


Krenimo redom. Na vratima U-20 reprezentacije je vratar Reala Lunin, obranu drži Popov iz Dynama, stoper i strijelac s tek pokojom minutom za seniore kluba iz Kijeva. Stoper Bondar iz Šahtara je po InStatu najbolji Ukrajinac na prvenstvu s tek 15 minuta nastupa za svoj klub. Bio bi tamo i sjajan lijevi bek Mykolenko da nije otpao zbog ozljede. On je postao već standardan i u seniorskoj reprezentaciji i Dynamu. Diplomski rad mu je bio čuvanje Cristiana Ronalda u Portugalu u kvalifikacijama za EURO 2020. i posao je odradio vrhunski. Desni bek je šahtarovac Konoplia koji još nije debitirao za svoj klub, ali je zato suigračima isporučio četiri asistencije u Poljskoj.

Ofenzivni dio je dominantno Dynamov. Kreator Buletsa (tri gola i dva asista) još čeka na debi za Dynamo, dvostruki strijelac u finalu, Supriaha, je počeo dobivati minute u klubu, najbolji igrač finala i strijelac Tsitaishvili (s 11 godina primljen u Barcelonu ali nije ostao, objašnjenje je da omladinska škola ne prima tako mlade igrače) je također počeo dobivati minute u Dynamu. Šahtarovac Sikan, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva, odradit će posudbu u Mariupolu. Iz veznog reda treba spomenut i Kyryla Dryshliuka iz Oleksandriye, nije još debitirao za prvu ekipu, a uspjeh u Poljskoj je posvetio ocu koji je poginuo u ratnim sukobima.

Na svu ovu mladost treba dodati koju godinu starije igrače. Burda (24) je odličan stoper Dynama, Yaremchuk (23, još jedan s potpisom Dynamove škole) sjajan u Belgiji, Zinchenko (22) je sve standardniji u prvaku Engleske, Shaparenko (20) iz Dynama je već seniorski reprezentativac, kao i još jedan dinamovac Sheplyev (22) i najbolji igrač Dynama Tsyhankov (21). Dodajmo tu još dvojicu vrlo dobrih šahtarovaca, Matviienka i Kovalenka (obojica 23 godine, finalisti omladinske Lige prvaka prije četiri godine).

Kad se sve zbroji, količina talenta, pred Ukrajincima su godine koje bi itekako mogli obilježiti dobrim rezultatima. Za početak možda već na idućem Euru.

Domagoj Mikulić

Leave a Comment

Scroll to Top