Sud BiH odbio zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića

Sud BiH odbio je zahtjev Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića, objavio je Dnevni avaz.

>> Rješenje Suda BiH

Sarajevski dnevni list donosi da je sud utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke o izručenju na temelju međudržavnog sporazuma koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012. godine čime je prihvaćen prijedlog Tužiteljstva BiH i obrane Zdravka Mamića s ročišta koje održano 23. srpnja.

>> Pred Sudom BiH održano ročište o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj

Hrvatska je ponovno zatražila izručenje Zdravka Mamića nakon što je pred Županijskim sudom u Osijeku u svibnju ove godine potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića po kojoj ga se zajedno sa Zoranom Mamićem, Marijom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nikkyjem Vuksanom, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem tereti da su oštetili Dinamo za skoro 200 milijuna kuna.

Mamić se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa od lipnja prošle godine kada je u prvom sudskom postupku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a BiH ga je zbog navedenog postupka u lipnju prošle godine odbila izručiti Hrvatskoj s obrazloženjem da se radi o djelima za koja je nepravomoćno osuđen, a koja su počinjena prije nego što je potpisan Ugovor o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na odluku Suda BiH postoji mogućnost žalbe, ali s obzirom na to da se Tužiteljstvo BiH usprotivilo izručenju, iz Dnevnog avaza saznaju da će rješenje biti upućeno na ruke ministra pravde BiH Josipa Grubeše koji se do sada svaki put vodio odlukama Suda BiH.

Hrvatskoj sada preostaje da podnese molbu bosanskohercegovačkom pravosuđu za vođenje postupka u BiH.

Leave a Comment

Scroll to Top