Županijski sud u Osijeku potvrdio treću optužnicu protiv Zdravka Mamića

Županijski sud u Osijeku potvrdio je treću optužnicu protiv Zdravka Mamića kojom ga se tereti da je u razdoblju od rujna 2002. do ožujka 2007. godine zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju oštetio GNK Dinamo Zagreb za iznos od 16.732.061,00 kuna.

U tom periodu je kao član izvršnog odbora, a potom i izvršni dopredsjednik te član uprave Dinama bio ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima po računu kluba otvorenog u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu te je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist.

Županijski sud u Osijeku je uz to prihvatio prijedlog DORH-a da se u jedan postupak spoje treća i druga optužnica koja se također vodi pred istim sudom, a prema kojoj se Zdravka Mamića zajedno sa Zoranom Mamićem, Marijom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nikkyjem Vuksanom, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem tereti da je zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenom u sastavu zločinačkog udruženja oštetio Dinamo za skoro 200 milijuna kuna.

Optužno vijeće suda je također odbilo prijedlog obrane Zdravka Mamića koja je tražila da se iz spisa izdvoje određeni dokazi za koje su smatrali da su nezakoniti.

Zdravko Mamić se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa od lipnja 2018. godine kada je u prvom sudskom postupku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a BiH ga je zbog navedenog postupka u lipnju prošle godine odbila izručiti Hrvatskoj s obrazloženjem da se radi o djelima za koja je nepravomoćno osuđen, a koja su počinjena prije nego što je potpisan Ugovor o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je i koncem kolovoza ove godine odbio ponovni zahtjev Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića upućen nakon pravomoćnosti druge optužnice jer je utvrdio da ni prema njoj nisu ispunjene pretpostavke o izručenju na temelju međudržavnog sporazuma koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012. godine.

Leave a Comment

Scroll to Top