FourFourTwo uvrstio Tomislava Ivića među sto najboljih trenera u povijesti

Foto: Wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Britanski časopis FourFourTwo uvrstio je Tomislava Ivića među sto najboljih trenera u povijesti nogometa. Kao jedini Hrvat u izboru Ivić se plasirao na 60. mjesto, a ovo je drugi put da ga jedan ugledan strani časopis uvrštava u ovakav tip izbora. Prethodno je zauzeo 42. mjesto u izboru koji je kreirao France Football. Prva tri mjesta su pripala Sir Alexu Fergusonu te nizozemskim velikanima Rinusu Michelsu i Johannu Cruyffu.

Ivić se rodio u Splitu 30. lipnja 1933. godine gdje je i preminuo 24. lipnja 2011. godine. Trenirao je klubove u 14 zemalja osvojivši prvenstvo ili kup u sedam od njih: Jugoslaviji, Nizozemskoj, Belgiji, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Saudijskoj Arabiji što ga čini najtrofejnijim hrvatskim nogometnim trenerom. Bio je izbornik i četiri reprezentacije: Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, član selektorske komisije reprezentacije Jugoslavije te privremeni izbornik Hrvatske u pobjedi protiv Italije u Palermu 1994. godine.

Kao trener Hajduka osvojio je tri prvenstva  Jugoslavije i četiri kupa, a u Hrvatskoj je još vodio RNK Split, Šibenik i Dinamo. S Ajaxom je osvojio prvenstvo i kup Nizozemske, a s Anderlechtom prvenstvo Belgije. S portugalskim Portom je osim prvenstva i kupa osvojio i europski superkup te interkontinentalni kup dok je s madridskim Atleticom podigao trofej španjolskog kupa kralja. U francuskoj je prvenstvo osvojio s Olympique Marseilleom, a sa saudijskim Al-Ittihadom tamošnji kup. Osim toga trenirao je i Galatasaray, Avellino, Panathinaikos, PSG, Benficu, Monaco, Fenerbahce, Al Wasl i Standard Liege.

Dobitnik je Zlatne značke i Povelje Grada Pariza, koju je primio iz Ruku tadašnjeg gradonačelnika Jacqesa Chiraca. Posthumno je dobio i Hajdučko srce – nagradu Torcide.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email